Други събития

2016

СКРЪБНА ВЕСТ

naum-iakimov ПОЧИНА
проф. дбн Наум Асенов Якимов
(1943 – 2016)

Изявен български учен в областта на зрителното възприятие. Проф. Наум Якимов изследва оптимизационните процеси в зрителната система на човек при възприятие на ориентацията и пространственото местоположение на обектите в зрителното поле. Проф. Якимов има изключителен принос в изследване на сакадичното подтискане в зрителната система.
Проф. Якимов е дълги години Председател на Научния съвет на Института по физиология (понастоящем Институт по невробиология) и ръководител на научно направление. В периода 1992 – 2008 година е главен научен секретар на Българската академия на науките. От 1991-1995 г. е заместник-председател на Дружеството за физиологични науки в България. Бил е председател на експертния съвет в националната комисия за ЮНЕСКО. Професор Наум Якимов е носител на много национални и международни награди и отличия. През 2009 г. е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на БАН.

Резултатите от научната дейност на проф. Наум Якимов се ползват с високо признание в световната литература и са цитирани многократно от наши и чуждестранни учени. Той беше прекрасен лектор и преподавател.

Българската академична общност загуби един изключителен човек и достоен учен.

Ще запомним проф. Наум Якимов със завидната му ерудиция, отзивчивост и приноса му за развитието на Българската академия на науките и на Института по невробиолигия.

Дълбок поклон пред паметта му.

ИНСТИТУТ ПО НЕВРОБИОЛОГИЯ ПРИ БАН

 

Поклонението ще се извърши на 21 декември (сряда) 2016 г. От 12:00 часа в църквата „Свети седмочисленици“.

 

2015

 

   chestit-ubilei      Уважаеми професор Василев,

  Приемете най-сърдечните поздравления от ръководството и членовете на Българското дружество по физиологични науки във връзка с Вашата 80-та годишнина! Вашият юбилей е подходящ повод да изразим нашето уважение и признателност към Вас и нашата благодарност за помощта, която сте оказали на мнозина от нас, както и за Вашите заслуги към историята на Българското дружество по физиологични науки и за развитието на физиологията в България. Ние високо ценим Вашите достижения в областта на психофизиологията и електрофизиологията на зрението, както и Вашия принос за израстването на научни кадри в тези област.
За нас е изключителна чест и голяма радост да Ви поздравим с Вашата годишнина и да Ви                                                                                     пожелаем много здраве, лично щастие, творческо дълголетие , неуморим ентусиазъм и жизненост!

                                                          С най-сърдечни благопожелания:

                                                                                                                  Българско дружество по физиологични науки